Amerikanska biltävlingar

USA har länge varit en gigant när det kommer till racing och motorsport och under ett år anordnas det flera spännande racingtävlingar. Är du nyfiken på att veta mer om några av de största? Fortsätt läsa så går vi in på det.

NASCAR räknas av många som den största och mest ultimata bilsporten i USA. Första racet gick redan 1948 och sedan dess har det blivit en av de absolut folkkäraste sporterna. Den högsta serien heter NASCAR Sprint Cup och för att vinna detta måste du genomgå hela 36 olika lopp runtom i hela landet. Publikmässigt brukar över sju miljoner amerikaner och andra vara på plats för att se loppen. TV-siffrorna ligger på hela 22 miljoner – inte illa!

Indycar är ett annat amerikanskt race som körs på ovala banor runt om i landet. En säsong pågår vanligtvis mellan mars och oktober. Flera svenskar har deltagit i Indycar, bland annat Felix Rosenqvist och den förre formel 1-föraren Marcus Ericsson. Antalet omgångar har varierat lite under säsongens gång men det är alltid minst 13 för att man ska kunna utse en vinnare. Den kändaste banan finns i Indianapolis men det har även körts lopp i bland annat Long Beach, Edmonton och Kentucky.

USA har alltid varit ett ledande land gällande Formel 1 med flera banor runt om i landet. Den amerikanska GP:n har varit en del av säsongen hela 49 gånger och man har alternerat mellan tio olika banor. Sedan 2012 har loppet alltid gått av stapeln i Austin Texas. Andra kända banor i USA är Watkins Glen och Indianapolis. Numera har USA även sitt eget team i form av Haas med amerikanska ägare. Dock har laget haft svårt att ta en bra placering de sista säsongerna och framtiden är oviss. Den mest framgångsrika amerikanska föraren är flerfaldiga världsmästaren Mario Andretti.