F1

Formel 1, många säger bara F1. Detta är bilsporten av alla bilsporter. F1 har otroliga bilar som byggs av de mest skickliga ingenjörer och klarar mer än vad någon kunde gissa när sporten grundades år 1950.

För att köra ett F1 lopp måste alla förare ha utrustning som inte är jämförbart med någon annan utrustning. Deras hjälmar är gjorda av material som tål eldslågor i hela 45 sekunder och insidan är då fortfarande under 70 grader varm! Även visiret är oerhört starkt och måste klara av att få ett objekt på sig i 500 km/h! Kläderna är även de extremt tåliga för slitage och eldsvådor. Den som kör F1 måste vara väldigt bra tränad eftersom deras kroppar utsätt för krafter upp till 5-6 G krafter. Det är mer än vid en raketuppskjutning!

Bilarna är olika byggda beroende på att varje stall har egna ingenjörer som har till arbete att hitta en mikrofördel som gör att just deras bil/bilar kommer några hundradelars sekunder fortare i mål. Trots att de endast väger som minst 640 kg med förare så tål varenda bildel mer än alla andra bilar. Alla har 7 olika sorters däck att byta mellan och måste använda minst 2 olika sorters däck per race. De stall som idag finns är bland andra Red Bull, Ferrari, Renault, Alfa Romeo, Maserati, BRM, Cooper-Climax, Bradham-Repco, McLauren och ännu fler finns. Inte att förglömma den nuvarande vinnaren som är Mercedes. Läs mer om den otroliga tävlingen i Aftonbladet där de har kollat in Singapore Grand Prix 2018.

Där står det också lite om Marcus Ericsson, vår svenska stolthet. Trots att han just nu ligger på plats 11 som är precis under poängtagning. Trots detta så är han en enastående förare, född 1990 i Kumla, Sverige. Har klättrat upp på karriärstegen från gokart ända upp till F1 som han gjorde debut i år 2009. Det är spännande just för för Ericssons kontrakt med Sauber går ut snart så det återstår att se om han ska fortsätta hos dem, läs mer om hans intervju strax efter hemkomsten från Singapores Grand Prix på Svenska Dagbladet. Utöver Ericsson så finns där nio andra svenskar som kört F1, vilket är ganska många jämfört med de andra nordiska länderna.

I Sverige finns en bana där det har körts Formel 1 bilar på. Det är Anderstorp Racing Club i Småland, där kördes F1 mellan 1973-1978 och används regelbundet av andra stora motorsporter. Banan är också en landningsbana till Anderstorps flygplats.

Formel 1 är en otrolig motorsport på många sätt. Bilarnas krafter, förarnas styrkor, bilkraschar i höga farter och mycket adrenalin. Bara ljudet av motorerna ger en gåshud och det gäller även om man bara ser ett race på tv. Tänk att se det i verkligheten, har man inte sett det någon gång så är det absolut värt att göra det!