Kända bilrace

Några av de mest kända bilracen som finns idag är utspridda över olika kontinenter. Många race är otroligt utmanande för både förare och bil. Därför är bilrace otroligt spännande att se på, det är en harmoni mellan människa och maskin. Att uppleva ett av de stora bilrace som finns är en omvälvande upplevelse som alla bör testa någon gång i livet.

AAA Texas 500

Ett riktigt coolt race som startar varje år på den kända banan “Texas motor speedway”, tävlingen har funnits sedan 2005. Denna tävling har inspirerat skaparna av filmen “Talladega Nights” och tävlingen drar folk från hela världen. Den prestigefyllda pokalen är i form av Cowboyboots för att hedra Texas som Cowboy-staten i USA. Vinnaren av loppet brukar också bära en Cowboyhatt. Loppet är 806 km långt totalt vilket är 334 varv!

Singapores Grand Prix

En av de nyare Formel 1 banorna, första racet gick år 2008. Racet är 300 km långt och det är 61 varv som de kör. Med de otroliga Formel 1 bilarna ser man hur ingenjörernas byggen verkligen trotsar naturlagarna. Detta race är det mest inkomstbringande event i hela Sydost Asien och det enda Formel ett race som körs på kvällen/natten. Förutom racet så finns där spektakulära shower och är 3 dagars av underhållning av världsklass. Den senaste vinnaren av Singapore Grand Prix är Lewis Hamilton som kör för Mercedes. Den som har vunnit flest gånger är Sebastian Vettel som kör för Ferrari. Vettel har vunnit 4 gånger på denna utmanande bana.

Daytona 500

Detta är en NASCAR tävling som heter duga. Egentligen är det en deltävling i den amerikanska tävlingen “Monster Energi NASCAR Cup Series” men är värd att nämnas då just denna deltävling är oerhört känd världen över. Den har körts varje år sedan 1959 på Floridas “Daytona International Speedway”. Detta race hade år 2016 den största prissumman i historien med hela 19,4 miljoner dollar och har varit det sportevent som hade flest tittare! Racet är cirka 800 km långt och de 43 förarna varvar banan 200 gånger. Den som vann år 2018 är Austin Dillon som kör en Chevrolet.

Monacos Grand Prix

Bilracet som startade så tidigt som 1929. Detta är ett historiskt lopp som körs varje år på “Circuit de Monaco”. Detta race är känt av flera anledningar, den är totalt 260 km långt vilket egentligen är 40 km mindre än de bestämmelser som finns angående Grand Prix tävlingar. Racet körs också helt på allmän väg och har en tunnel med i banan, det är enda banan med en tunnel. Detta race ingår i den eleganta “Tripple Crown” tävlingen och den senaste vinnare är Daniel Ricciardo som kör för Red Bull just nu men ska flytta till Renault år 2019. Detta var hans första formel 1 vinst. Om man vill köpa biljetter för att se på “Monacos Grand Prix” så kostar det i runda svängar cirka 4,900 svenska kronor för att sitta vid starten. Men biljettpriser är svårt att säga då det finns många valmöjligheter.

Detta är bara några få av alla stora, mäktiga och fartfyllda race som körs varje år runt om i hela världen. Utan bilrace-tävlingar hade livet varit lite tråkigare, det är otroligt att höra hästkrafterna och se hur förarna makalöst manövrerar bilarna på några få millimeters marginal. Det är regelbundet allvarliga krascher men om man tänker efter så är det otroligt hur få som skadar sig jämfört med hur stora krafter som hanteras.