NASCAR

NASCAR är den ultimata bilsporten i USA, sedan 1948 har denna sport vuxit varje år och har en plats i hjärtat på de flesta amerikaner. NASCAR betyder National Association for Stock Car Auto Racing. Det är en motorsportorganisation som har flera stora serier, till exempel NASCAR Sprint Cup och NASCAR Nationwide Series. De anordnar även Winston Cup som är den största av deras tävlingar.

Sprint Cup är den högsta serien och den avgörs genom 36 olika lopp runt om i USA. De första 26 loppen är grundserien där alla har lika chans att vinna. Efter 26 lopp räknas poäng ihop och de tolv bästa får ytterligare 5000 poäng plus 10 poäng för varje vinst. Därefter körs de avslutande loppen, alla får fortfarande köra men de 12 snabbaste har överlägset mer poäng och är därför de som tävlar om plats på prispallen.

Det är 42 förare som just nu kör i NASCAR, de är uppdelade i de olika teamen. Totalt finns det 22 olika team som tävlar med bilmärken som Chevrolet, Dodge, Ford och Toyota.

Varje år samlas över 7 miljoner personer runt på de olika tävlingarna, det känns som många men det är inget gentemot de 22 miljoner personer som följer NASCAR på tv!

Svenskarna har varit lite inblandade i NASCAR. Vi har haft 4 olika förare totalt och de har tävlat i olika serier mellan 2010-2016. Just nu har vi “bara” den 24 år gamla Jonas Fors som är aktiv.

NASCAR har många och tydliga regler vad gäller bilarna. De ska väga minst 1540 kg och axlarna får ha 279 cm mellan sig. Alla bilar har V8 motor på 5,8 L, inte illa det för bilarna har runt 800 hästar! Även klädsel på banan är väldigt strikta vilket stallchefen Dean Jones fick uppleva i juni 2018 då han räddade sin son Mike Jones ur hans brinnande bil. Efter tävlingen fick han lämna sin licens till en funktionär för att han sprang ut på banan med shorts. Läs hela artikeln på

Aftonbladet för att se hans naturliga reaktion. Gissningsvis kommer han att återfå licensen då det var en speciell situation men det återstår att se. Reglerna är som nämnts väldigt strikta.

Många ser motorsport som en sport för män men i NASCAR kan alla tävla, se bara på

Danica Patrick som har legat i toppserierna i hela fem säsonger. Trots att hon avslutade sin karriär så har hon varit inspiration för kvinnliga förare och lockats kvinnliga fans till NASCAR.

Detta är verkligen en bilsport för alla!