Rally

Rally är en motorsport med en förare och en kartläsare, sporten är för precis alla oavsett ålder och andra skiljelinjer. Rally ger oss en gemensam nämnare där vi möts och underhålls. De häftiga bilarna finns i många märken. Exempel på bilmärken är Toyota, Hyunadi och Citroën. Motorerna är på cirka 380 hästkrafter och alla bilar har två eller fyrhjulsdrift. Alla bilar är lackade på ett speciellt sätt med många och snygga färger. Rally finns över hela världen, i Sverige heter det Rally Sweden. Det finns till exempel Rally Portugal, Rallye Monte Carlo, Rally Mexico och Rallye de France.

Rally Sweden, vi i Sverige har en av de fjorton deltävlingar som årligen anordnas av WRC. World Rally Championship heter organisationen. Detta är en otroligt stor tävling med 200.000 åskådare och 100 miljoner tittare! Det som gör Sverige speciellt är att tävlingen körs på vintertid, på utmanande vägar fulla av snö. Tävlingen utförs i Karlstad, Värmland och Norge, ett tips är att gå in på rallysweden.com om man vill åka och kolla. Då kan man se var man ska stå beroende på vad man helst vill se. Starten, de olika specialsträckorna eller kanske vid serviceparken så man får se när de meckar med bilarna. Bra allmän information finns också på

wikipedia där man kan läsa och söka om alla sorters rally.

Rally Sweden har funnits sedan 1950 i Sverige. Från år 1965 är vi ett av de länder som anordnar deltävlingar i världsmästerskapen. Förarna som kör är också från hela världen, vinnaren i Rally Sweden 2018 är Thierry Neuville som kör Hyunadi. År 2017 var ett historiskt år då Jari-Matti Latvala, Toyota vann Rally Sweden för fjärde gången! De svenska förarna är många men några av dem är Erik Bergkvist som kör för Opel och blev juniormästare år 2018. En annan förare är Patrik Flodin som blev SM mästare 2018. Namnen är många , kolla in

wikipedia för att se fler intressanta förare.

Många utländska förare är duktiga med, en som regelbundet finns med i tidningsartiklar är Kris Meeke som är känd för sin aggressiva körstil som resulterar i vinster men också många kraschar. Det är en stor del av att se på rally, att se många krascher kanske även på nära håll! En av de senaste nyheterna om Kris Meeke är att han eventuellt kommer köra för Toyota år 2019. Även utländska förare finnas på Wikipedia och andra söksidor. Det är rätt kul att lära känna personerna i bilarna, man kommer närmre sporten.

Rally är glädje och en riktig svensk stolthet. Det faktum att alla kan se på rally på riktigt nära håll och att biljettpriser inte kostar en hutlös summa så är detta en sport som är folkkär och tillgänglig. Utan tvekan en varmt rekommenderad sport att följa, oavsett vem man är!